Alla inlägg den 11 september 2013

Av Rebecka Linusson - 11 september 2013 07:38

Då var det den där ständiga frågan om mat, vad händer om det inte är så enkelt som att få cravings för något speciellt, vad gör du om du inte har någon matlust alls?

 

I mångas öron låter det säkerligen underligt, vilken graviudkvinna får inte cravings? Jag är en utav dem och det finns både fördelar och nackdelar med det. 

 

FördelarDu är inte styrd av maten på ett nagativt sätt, du kan välja det nyttiga före det onyttiga och känna att du lever ett mer "normalt" liv, alltså att inte graviditeten har kontroll över dina måltider som innan du blev gravid.

 

Nackdelar: I och med att du inte har någon matlust har du inte heller några ideer på mat och det kan bli frustrerande, du är aldrig sugen på något speciellt vilket lätt leder till att du låter dig själv bli för hungrig innan du orkar resa på röven för att ta dig till köket och laga något. Då blir det oftast att du inte äter något alls.

 

Det är viktigt att äta under graviditeten och inte gå ner för mycket i vikt (några kilon är okey och ganska oundvikligt i början av graviditeten då du kanske spyr mycket och kroppen håller på att justera sig till vad som händer). Får inte ditt barn nog med näring så fungerar inte utvecklingsförloppet som det ska och det vill man ju undvika, men som sagt bebisen är tålig så det krävs en drastisk viktnedgång för att det ska påverka barnet.

Det jag gör för att hålla måltiderna i schack är att anpassa mig till ett schema för att se till att det inte går förlång tid mellan måltiderna. Att bunkra upp med frukt hemma är också en bra ide som du kan gå och små äta på under dagarna eftersom den där lilla hungern finns där hela tiden ändå. Se till att äta många måltider under dagen, om du är en morgonpigg person som jag så börja dagen med en frukt, ät frukost när du känner att det är dags och ät lunch vid 12,4 och kl 7....går du och lägger dig sent så ett litet snax vid nio eller tio gör gott för att inte vakna med en hemsk hunger dagen därpå.

 

Jag anser självklart att man ska utnyttja det faktum att man känner sig neutral till mat, välj alltid det nyttiga före det onyttiga, det är en viktig källa till energi, ditt egna välbefinnande men också en nyckel till att inte forma en "för stor" bebis i magen. I "vi föreldrar" läste jag en artikel om att vi dem senaste 20 åren fått ut allt större bebisar vilket kan försvåra den vaginala förlossningen. Detta beror mycket på övervikt vid graviditetens start, och nej bara för att du har en stor gravidmage behöver det inte betyda att bebisen är stor så där kan den utpekade luta sig tillbaka :).

För att undvika att bebisen blir onödigt stor är det viktigt att vara ute och röra sig, kanske promenera med vännerna och tänka på att ta trapporna istället för hissen även då pulsen skjuter till höjderna vid överansträngning ;). 

Mat är också viktigt, under en graviditet ska man inte behöva gå upp mer än 10-15 kilo. Detta kanske är lättare om du inte har cravings? Det kan jag tyvärr inte svara på.

 

En måltid som min sambo uppskattade var min kycklingsallad jag skrapade ihop för någon vecka sedan, fasten att det var couscous i så blev den saftig :)

 

Kycklingsallad 2 hungriga personer.


3 st kycklingfileer

2 tomater 

1/2 gurka

1 planta krispsallad

1 burk majs

2 port couscous

paprikapulver

svartpeppar

cayenepeppar

curry

margarin


krydda de upptinade fileerna med curry, paprikapulver, svartpeppar och curry efter smak, tänk på att det lätt kan bli starkt. Lägg kycklingen i en glasform med mkt margarin i och in i ugnen på utsatt tid enligt kyckling paketet.

Hacka salladen och blanda ihop i en bunke, ställ svalt.

Koka upp couscousen när du tycker det är tid, vänta in kycklingen.

När kycklingen är klar (inte torr) så hackar du upp den i önskade bitar och blandar i i salladen med couscousen, dressing behövdes förvånadsvärt inte då salladen blev saftig :) Smaklig måltid

 

 

Presentation

En blogg om graviditet,hälsoråd och den nya livsstilen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards