Alla inlägg den 16 september 2013

Av Rebecka Linusson - 16 september 2013 07:56

Det roligaste (på ett sarkastiskt sätt) med att vara gravid är att man blir hönsmamma innan man klämt ut barnet. Men på en annan nivå då, du vill ju att barnet ska ha en normal utveckling och de bästa förutsätningarna innan det är ute. Man vill äta rätt, vara förberedd på allt och visa kärlek för den växande magen, det är inte fel men däremot ska man inte behöva oroa sig i onödan, här är lite tips på hur du förbereder dig i god tid så att du slipper känna "sista minuten stressen" inför så lite som möjligt :)

 

Något det står mycket om är att man ska skriva en förlossningsplan, detta kan man gör när man vill även om magen inte börjat växa eftersom det lugnar stressen som många känner inför förlossningen. Det ger dig också en chans att plugga på och fråga människor som du känner om deras upplevelse vid deras förlossningar :). Man har då cokså tid att ändra sig och ändå känna att det finns tid att ändra sig flergånger framöver om du skulle börja snegla på andra lösningar till hur just du vill ha det.

 

En annan sak är bebis och mamma kläder, vänta tills dina jeans börjat bli tajta och titta gärna runt efter REA annonser i tidningar och på nätet då mamma och- bebiskläder tenderar att vara dyra för många. 

Ta gärna med din mor eller liknande på din första bebisrunda i affärerna, jag tyckte iaf att det kändes skönt att ha en veteran med sig som hjälpte mig med storlekarna. Något hon lärde mig var att bebisar är "ihopknyckta" de första veckorna men att dem sträcker ut sig efter någon vecka och att det därför är en bra ide att köpa några storlekar större från början :). Dessutom så är denna tid viktig för din mamma och du lär inte få annat än uppskattning av henne ifall du bjuder ute henna på en shoppingrunda + att ni får ett tillfälle att "bounda" med varandra och att hon kan lära dig ett och annat som du kanske är orolig över osv.

 

Sen har vi förlosningsväskan. Det finns ett flertal olika tips om i böcker, tidningar och på nätet om hur en sådan ska och kan se ut. Blir det förvirrande då gör det bästa utav det! Använd dig av "plock godis"-metoden och välj ut vad du tycker är bäst utöver vad du ska ha med dig och gör en egen personlig lista skräddarsydd för just dig:)

 

Vi får ju inte glömma bort barnvagn, spjällsäng, förvaring och det berömda nästet för byte av blöjor :).

Kolla runt med släkt och vänner, en barnvagn behöver inte kosta mellan 5000-10000 kr. Titta även runt på blocket, en barnvagn används inte länge så dem tenderar att vara i fint skick även om den är något år gammalt. Titta runt i ikea katalogen osv för ideer för förvaring om det är en brist i ert hem, en lösning jag och min sambo har är att vi ska köpa en begagnad spjälsäng coh snickra ihop två lådor somk ska fästas och kunnas dra ut underifrån spjälsängen, en fiffig lösninng ur den senaste ikea katalogen. Sen finns det olika lösningar till hur "bordet" för blöjbyte ska se ut, det finns ju ställningar man kan fästa i väggen men den jag tycker var bäst är den man kan sätta över spjälsängen. Har man inte plats med en extra byro så finns det även tygfack att köpa som man kan knyta upp på spjälsäng eller någon annanstans för att bli av med saker som annars kana skulle hamna på golvet :)

 

En skräck som kan finnas är de berömda men också fruktade uppesittarnätterna med bebisen. Jag kände självklart också oro inför detta faktum så jag gjorde lite forskning runt ämnet och hittade det berömda babynest och en madrass som formar sig efter hur barnet låg i magen, detta gör att den känner trygghet och många är väldigt nöjda med den, självklart kostar dessa lösningar så jag tittade vidare för att se om jag hittade tillfäliga lösningar och det dök upp ett bra tips:). När du ammar barnet så är det bra om du har en stor, pjlatt kugge/filt eller liknande under bebisen, bebisen reagerar nämligen på att din kroppsvärme försvinner när du lägger ifrån dig henne/honom i spjälsängen. Därför för du ner barnet med kudden/filten under dess kropp så känner den inte den markanta skillnaden på temperaturen och vanligtvis så vaknar den inte upp :)

 

Hoppas detta lugnat lite närver :) och glöm förgudsskull inte att prata med din partner om dina tankar och oroligheter. Han har inget växande knyte i magen så att han inte hinner med riktigt är förståligt men för att få honom att hänga med så gott det går i kurvorna så bör du göra honom medveten om ditt barns utveckling, dina tankar osv, det ger han plats att känna att han är med dig hela vägen :))

 

Tack på förhand, Rebecka!

 

 

 

 

 

 

Presentation

En blogg om graviditet,hälsoråd och den nya livsstilen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards